Österrike återtar mark

För ca två veckor sedan drog den österrikiska ligan i amerikansk fotboll igång. I år utökade de ligan med tre lag och kom upp i åtta lag. Det är inget anmärkningsvärt i det om det inte varit för att ett av de nya lagen kommer från Laibach som inte ligger i Österrike. Det är inte helt nytt då Prag sedan tidigare har valt att spela i österrike istället för i Tjeckien. Jag kollade lite till och även i de lägre divisionerna finns det icke österrikiska lag såsom Pressburg i division 1 och Maburg i division 3. 

Amerikansk fotboll är ingen stor sport så jag tänkte att det kanske var därför som lag från forna öststaterna valde att spela i Österrike för att hitta något motstånd, men för säkerhets skull kollade jag även österikiska högstaligan i ishockey, Erste Bank Eishockey Liga, Där visade det sig att fyra av lagen kom från utanför Österrike, Stuhlweißenburg (Ungern), Bozen (Italien), Laibach (Slovenien) och Znaim (Tjeckien). De tre första lagen skulle man kunna förklara med att de vill ha bättre motstånd och därför väljer att spela i en liga med mer pengar, men Znaim från Tjeckien? Tjeckiens liga är bättre än den österrikiska så där måste det ligga något annat bakom.

Man kan se den här utvidgningen av Österrike inom minst ett område till och där är det ännu mer tydligt vad som håller på att ske. Om man jämför Erste Banks karta över var de finns representerade och jämför det med en karta från tidigt 1900-tal så ser man en slående likhet.

Erste Bank Group
Österrike-Ungern

Erste Bank är inte ensamma utan även Bank Austria och Raiffeissen är representerade i det här området men de har gått ett steg längre och har kontor över stora delar av gamla östeuropa inklusive Ryssland.

Så jag kan inte tolka det här på något annat sätt än att Österrike håller på att ta tillbaka sitt gamla teritorium, den här gången inte politiskt utan ekonomiskt och kulturellt, om man vågar räkna in sport i kultur. Lägg märke till att alla de lag som spelar i Österrikiska ligan låg inom Österrike-Ungerns gränser före första världskriget, det italienska laget ligger i Südtirol som är den gröns fliken söder om Österrikes utlöpare mot väster.

Vad gäller namnen på städerna så hade jag föredragit att använda de svenska namnen på städerna efetrsom jag skriver på svenska. Tyvärr var det svårt att hitta svenska namn på alla städerna så vad skall man göra då? Ett alternativ hade varit att använda det lokala namnet men eftersom de oftast inte passar in i en svensk mening och det dessutom skulle kännas fånigt att skriva Praha istället för Prag valde jag att använda de tyska namnen. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sammanstrålande gator och parker

Åttakilometersstaden

Den krympande miljonstaden Göteborg, fördjupad analys 2022