Den krympande miljonstaden Göteborg, fördjupad analys 2022

För lite drygt två år gjorde jag en liten undersökning över hur stort område kring Göteborg som behövdes för att hysa en miljon invånare och hur det området krympt med tiden. Då hade jag ingen bättre upplösning för analysen än hela kommuner, nu har jag hittat statistik som baserar sig på en betydligt finmaskigare uppdelning, SCBs DeSo. För att ytterligare förbättra analysen använder jag nu också QGIS för att mäta avstånd och göra kartor. Det gör att man nu kan se år från år hur Göteborg krymper men tyvärr sträcker sig den statistiken bara tillbaka till 2010, så de riktigt långsiktiga trenderna kan man inte se.

I kartan så är 2022 års miljonstad markerad i rött, de områden som fallit utanför gränsen sedan 2021 är blå och den gröna ringen i mitten är åttakilometersstadens gräns.

För att börja med årets resultat så krympte miljonstadens diameter från 40 681 meter till 40 075 meter, dvs Göteborgs diameter krympte med 606m, Om den takten håller i sig skulle Göteborg nå åttakilometersstaden om ca 51 år. Det är betydligt är en betydligt långsammare krympningstakt än både den 50-åriga trenden med 1152m/år och den 12-åriga trenden på 1401m/år, detta trots att de centrala delarna vuxit rekordmycket. I diagrammet ser man dessutom att den här trenden har hållit i sig de senaste åren.

Så vad kan då ligga bakom den låga hastigheten de senaste åren? För att se om det är någott speciellt med området på lite drygt 40km så ritade jag upp antalet personer som bor per 2km-intervall från Göteborg och fick fram ett diagram som tydligt visar att mellan 40km och 44km bor det betydlligt fler än på de intilliggande intervallen, så då är det inte så konstigt att takten går ner. 


Om man istället ritar upp antalet personer som bor i de områden som lämnar miljonstaden så blir bilden en annan. Om man bortser från pandemiåren så är invånarantalet i de områden som faller utanför gränsen hyfsat stabil och under 2022 så var det väldigt nära genomsnittsåret.

Så om vi blickar framåt så kan vi förvänta oss att hastigheten kommer att öka igen under den kommande 10-årsperioden då vi kommer in i ett område med låg befolkning. Om vi tappar ca 12 000 invånare per år så kommer gränsen att förflytta sig till ca 26km, dvs vi är tillbaka på ca 1400m/år som tidigare. Men efter det kan vi förvänta oss att takten går ner igen då gränsen närmar sig tätare befolkade områden igen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sammanstrålande gator och parker

Åttakilometersstaden