Sammanstrålande gator och parker

Jag har de senaste åren tillbringat en hel del tid vid Stampen och den lilla ö av stad som finns där. En plats som så här på sommaren vaknar till liv ordentligt och bidrar ordentligt till stadslivet är den lilla parken i mitten av Odinsplatsen. Nu på sommaren är det ofta mycket folk där som sitter i solen och äter och en del barn som leker i fontänen. Det är en otrolig utveckling med tanke på att det för inte så längesedan var en trafikled in till centrum.

 
Odinsplatsen före ombyggnaden

Odinsplatsen i april i år


Funderade lite på vilka fler platser av denna typ, ett antal gator strålar in mot en rund plats med park i mitten omgiven av stad. Jag hittade ingen mer i Göteborg och kikade mot stockholm, där finns Karlaplan, en betydligt större varient med en ordentlig park i mitten. Jag har aldrig varit där så jag vet inte om den ger bra stadskänsla, men fler än så hittade jag inte. Det betyder naturligtvis inte att det inte finns fler, men inga fler uppenbara.

Så om man istället ser framåt, var skulle vi kunna skapa stadskänsla med den här typen av platser? Jag började kolla bland våra större stadsbyggnadsprojekt för att se en plats med raka gator som strålar in mot en punkt där en rund plats skulle kunna byggas, i Göteborg hittade jag bara en uppenbar plats. Det är till namnet redan en plats men i verkligheten är det bara en väldigt tråkig trafikknut, Swedenborgsplatsen i kanten av det utvecklingsområdet för Backaplan.

Swedenborgsplatsen jämförd med Odinsplatsens


Som vi ser strålar det idag in fyra gator till Swedenborgsplatsen men en femte finns inritad i programmet för Backaplan, Swedenborgsgatans förlängning upp till Swedenborgsplatsen, på bilden kommer den komma in snett nedifrån höger ungfär där dein vita skåpbilen är i cirkulationen. Ritade in Odinsplatsens storlek på bilden där blå ring motsvarar fasadringen kring Odinsplatsen, den röda körbanans ytterkant och den gröna parkens ytterkant. Som man kan se skulle den passa in bra och endast en enda byggnad skulle behöva rivas för att ge plats åt ett stadsomgärdat plats även här, en stadens för närvarande sista utpost mot nordväst, och det är huset med café Rosa Mi uppe till höger. Man kan tänka sig att man bara bygger de sydöstra delarna i ett första skede och lämnar åt framtiden att sluta platsen helt och då kan Rosa Mi stå kvar ett tag till.

Så tänk om den här vyn



kunde bli den här



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Åttakilometersstaden

Den krympande miljonstaden Göteborg, fördjupad analys 2022