Öar av stad

Göteborg är i grunden en väldigt glest befolkad stad och är inte ens nära att nå upp till UN-Habitats gräns för befolkningstäthet på 150 invånare per hektar för att det skall gå att bygga en hållbar stad vad gäller transporter, dvs att det till exempel finns underlag för bra kollektivtrafik som kan konkurrera med bilen mm.

Men även en gles stad som Göteborg har öar som är täta nog och jag tänkte att det var dags att undersöka var de ligger och hur stora de är. Jag tog med hjälp av QGIS fram ett träd över alla basområdens grannar och började helt enkelt med det tätaste basområdet i stan, lade till den granne som hade högst täthet och fortsatte så till områdets totala täthet kom ner till UN-habitats nivå. Sen gjorde jag om det hela för det största basområdet som inte ingick i föregående område osv.

På det sättet fick jag fram 25 öar av stad i Göteborgs kommun. Många av dem är så små att de inte är värda att kallas täthetsöar utan är snarare bara ett kvarter med lyckosamt dragna basområdesgränser.

Så vilka är då våra största öar? Jag listar topp 5 här och det var nog inga större överraskningar på den listan.

1. Sydvästra Centrum 

(109,222 invånare, 7,27km²)

Det är nog det här de flesta tänker på när de tänker på Göteborg som stad, området söder och väster om centrum. Det man ser är dock stora hål för tex Heden, Chalmers och Vagnhallen i Majorna.


2. Östra centrum

(24,915 invånare, 1,63km²)

Stampen, Lunden mm. Här ser man kilar in i området med kyrkogårdar.

3. Centrala Hisingen

(18,125 invånare, 1,17km²)

Här växer det så det knakar, nu är området nästan lika stort som Östra Centrum och spaden har satts i backen för Backaplan, så vi kan inom några år förvänta oss en klättring till andra plats. När jag gjorde motsvarande analys manuellt för bara Hisingen för ett drygt år sedan så ingick inte Rambergsstaden i området men nu har det införlivats tack vare att Lundby Park börjar bli färdigt.



 

4. Eriksberg

(6,248 invånare, 0,38km²)

Ett område till som är växande. Det byggs två bostadstorn just nu och så snart tågtunneln är färdig finns det en plan på kraftig expansion norr ut. Troligen dock för lite för att ta sig upp på pallen men för att få lite avstånd till femteplatsen som ligger tätt bakom.


5. Västra Bergsjön

(5,233 invånare, 0,31km²)

Det här är nog listans överraskning. Balanserandes på gränsen till åttakilometersstaden ligger detta miljonprogramsområde med glesa lameller. Uppenbarligen går det att få hyfsad täthet även med det om man bara gör det i stor skala. 


Så vad kan man då ha den här analysen till? Tja egentligen vet jag inte, men den skulle kunna användas för att se var det finns underlag för kollektivtrafik, kanske även för att se var vi behöver täta till för att läka ihop staden till en stor ö istället för 25 små.

Här kommer en karta med de 10 största öarna inritade där vi kan se var mellanrummen är. Vi ser här att två satelliter, Hammarkullen och Gårdsten kommer med på kartan.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sammanstrålande gator och parker

Åttakilometersstaden

Den krympande miljonstaden Göteborg, fördjupad analys 2022